concursioangoia@yahoo.com
Str. Cuza Vodă 29, Iasi-Romania / 700037

Juriu 2018

DAN MIHAI GOIA
Președinte onorific
Foto: Roza Zah. Dan Mihai Goia/Corul Academic Radio 75 de ani-Muzică românească/Sala „Mihail Jora”a Societatii Romane de Radiodifuziune/30.04.2015/ (Sursa: https://www.facebook.com/danmihai.goia)

Mă simt deosebit de onorat și bucuros că, iată, în această lună mai se desfășoară cea de-a VII-a Ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală ce poartă numele tatălui meu, IOAN GOIA. A fost un vașnic truditor în domeniul Pedagogiei Muzicale, al Interpretării Instrumentale și al Organizării fără cusur a unor instituții culturale din Iași și din alte centre muzicale importante ale țării. Seriozitatea sa exemplară, dublată de o putere de muncă impresionantă, având o voință fermă alături de tenacitate și dăruire totală, erau calități sintetizate în cuvintele sale, care îmi răsună și astăzi în minte, ca un leit-motiv existențial : “orice faci în viață TREBUIE să-l faci cu implicare maximă, fără ocolișuri sau ezitări, fără jumătăți de măsură, și astfel SUCCESUL va fi garantat…”. Doresc din inimă reușită deplină actualei ediții a Concursului, realizări artistice maxime tuturor participanților, alături de sincere și calde mulțumiri organizatorilor acestei competiții de suflet, de respect în omagierea trecutului cultural al IAȘULUI, cu rezonanțe de perspectivă adevărată în muzica instrumentală românească.

 

Născut la Cluj-Napoca, Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun. Membru al Corului Naţional de Cameră ”Madrigal” (între anii 1971-1995), a susţinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu.

Între anii 1997 – 2009 Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe ”Te Deum Laudamus” cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzică religioasă românească şi universală.

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrări corale şi camerale precum şi a suitei simfonice şi a baletului ”Alba ca Zăpada”. În acelasi timp, s-a dedicat şi activităţii pedagogice fiind profesor de dirijat şi ansamblu coral la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti între anii 1990 -2003.

Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. Anul 2005 a însemnat şi realizarea primului compact – disc alături de Corul Academic Radio, intitulat ”Mare minune”, acesta cuprinzând colinde româneşti.

În anul 2004 a obţinut Titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În anul 2009, Dan Mihai Goia a primit, pentru bogata sa activitate Premiul pentru interpretare dirijoral – corala al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunătoare realizare, şi anume, lansarea compact – discului cu ”Vecernii”, opus 37 de Serghei Rahmaninov în care a colaborat cu soliştii Gabriela Popescu şi Călin Brătescu alături de Corul Academic Radio şi Corala Bărbătească Ortodoxă ”Te Deum Laudamus”.

Activitatea dirijorală şi muzicală a lui Dan Mihai Goia este consemnată şi în ediţia princeps 2002 a Enciclopediei ”WHO’S WHO?” în România, în Lexiconul ”Muzicieni din România”(vol. III – 2000) de Viorel Cozma şi a fost apreciată prin acordarea de numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim : Diploma de Merit la Cursurile de perfecţionare şi interpretare în cântul coral, decernată de Fundatia CIEM – MOZART (Val di Non, Italia-1986); Medaliile jubiliare”MADRIGAL XXX”- ”Una vita per l’arte”(1993); ”Pro Arte”(1995); Premium Magnum – Premiul Criticii Muzicale – Fundaţia”M.JORA”(1993); Diploma de ”Madrigalist de Onoare” si titlul de ”Madrigalist Ilustru” conferite de Fundatia ”MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN” (1999 si 2003); Ordinul Meritul Cultural – clasa a II-a – acordat de Preşedintele României (2003); Medalia comemorativă ”Papa Ioan Paul al II-lea”- CITTŔ del VATICANO (2004); Crucea Patriarhală – conferită de Preafericitul Patriarh Teoctist (2004); Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni – conferit de Patriarhul Daniel (2015).

Sursa: Radio România Cultural
Publicat: 15 Octombrie 2015

Mai multe:
https://danmihaigoia.wordpress.com/
http://radiro.srr.ro/artisti/dan-mihai-goia/
http://www.ucmr.org.ro/listMembri.asp?CodP=2186&TipPag=
https://www.societateamuzicala.ro/elitele/dan-mihai-goia
http://concurs.festivalenescu.ro/ro/artist/dan-mihai-goia/

Scroll Up