concursioangoia@yahoo.com
Str. Cuza Vodă 29, Iasi-Romania / 700037

Juriu 2018

 

Felix GOLDBACH

 

 

S-a născut în oraşul Săveni, judeţul Botoşani, la 3 aprilie 1977, şi a copilărit în satul Mândreşti, comuna Ungureni, judeţul Botoşani. A simţit vibraţia muzicii încă din primii ani ai vieţii când asculta, fascinat, fanfarele tradiţionale, fiind, totodată, captivat de cântecele prin care povestea dorul străbunilor, doinind duios la fluier, un vecin. Părinţii l-au încurajat să-şi urmeze visul în desluşirea tainelor uneia dintre cele mai frumoase arte: muzica.

La 10 ani a plecat la Iaşi, la Colegiul Octav Băncilă unde, în clasele V-VIII, a studiat clarinet principal cu prof. Viorica Musteaţă. În anii de liceu a revenit pe plaiurile natale, la Botoşani, unde se înfiinţase Liceul de Artă Ştefan Luchian, devenind, astfel, primul clarinetist al instituţiei şcolare, sub îndrumarea profesorului Costel Druţu.

După finalizarea studiilor liceale îşi continuă drumul în nemărginitul univers al muzicii. În 1995 este admis la Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică, specializarea Interpretare muzicală, unde studiază clarinet principal, având doi mentori: prof. Daniel Theodoru, prim-clarinetist al Orchestrei Naţionale Radio, şi prof. Iulian Rusu, prim-clarinetist al Filarmonicii din Braşov. În anul 2000 este licenţiat în clarinet şi muzică de cameră.

După finalizarea studiilor universitare de licenţă, în anul 2000, îşi începe cariera în învăţământ, debutând, astfel, ca profesor de clarinet principal la Liceul  de Arte Bălaşa Doamna din Târgovişte, unde va rămâne până în anul 2008, iar în perioada 2003-2008 se va afla, tot în cadrul acestei instituţii, ca şef de catedră. 

Pasiunea pentru muzică şi-a spus cuvântul şi în ceea ce priveşte deschiderea unor drumuri pentru elevi, astfel că, sub coordonarea profesorului de clarinet Felix Constantin Goldbach, elevii liceului târgoviştean au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

Paralel, începând cu anul 2001, Felix Constantin Goldbach îşi începe cariera universitară ca preparator universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte, Facultatea  de Muzică, apoi, în anul 2006, devenind asistent universitar titular în cadrul Departamentului de Arte. În acest an devine şi director de program la specializarea Muzică Instrumentală, în cadrul Departamentului de Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă al Universităţii Valahia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, unde, din anul 2009, este lector universitar. De altfel, în cadrul acestui departament universitar, începând cu anul 2011, acreditează conversia profesională, împreună cu doamna prof. univ. dr. Lavinia Coman, cuprinzând toate instrumentele tradiţionale. Este fondator al claselor de clarinet, blockflute, taragot. Concomitent, a fost profesor asociat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.

Pe de altă parte, în anul 2005 susţine examn de admitere la Şcoala Doctorală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pe care-l promovează cu brio, începându-şi studiile doctorale, avându-l conducător ştiinţific  pe prof. univ. dr. Şerban Soreanu, apoi, din anul 2006, pe prof. univ. dr. Nicolae Brânduş, sub îndrumarea căruia va finaliza, în anul 2009, teza cu titlul Incursiuni în creaţia camerală pentru clarinet şi muzică instrumentală de cameră.

Un an mai târziu, susţine admitere şi la Şcoala Doctorală a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, unde este admis cu bursă doctorală la specializarea Management, conducător ştiinţific Ion Stegăroiou, apoi, din anul 2011, va fi coordonat pentru finalizarea tezei de către prof. univ. dr. Delia Mioara Popescu. În anul 2012 primeşte o bursă de cercetare ştiinţifică în cadrul mobilităţilor temporare externe, participând, aşadar, până la 31 mai 2013, la cursurile susţinute de Departamentul de Management din cadrul Universităţii de Arte din Viena, având, astfel, îndrumător, în cotutelă, pe prof. univ. dr. Franz Hofer. Prin urmare, în anul 2014, finalizează studiile doctorale în management cu teza Managementul instituţiilor de spectacole şi concerte din România.

Felix Constantin Goldbach şi-a continuat, totodată, cariera artistică, susţinând concerte alături de muzicieni de renume internaţional precum: Gheorghe Zamfir, Fiorangelo Orsini, Marin Cazacu, Dan Avramovici, Verona Maier,  Sabin Păuţa, Iulian Rusu, Nicolae Brânduş.

A creat prima stagiune simfonică din Târgovişte, înfiinţând, în colaborare cu un colectiv de specialişti ai Liceului de Arte „Bălaşa Doamna”, respectiv ai Universităţii Valahia din Târgovişte, în anul 2006, Orchestra de Cameră Camerata Valahia, fiind, de altfel, primul angajat al acestei instituţii, deţinând funcţia de secretar muzical. În anul 2007 se află între fondatorii Filarmonicii Muntenia din Târgovişte, fiind, şi în acest caz, primul artist instrumentist (clarinet şi clarinet bass) angajat, fiind, deopotrivă, şi secretar muzical al Filarmonicii.

A publicat, de asemenea, numeroase  articole ştiinţifice în publicaţii indexate ISI şi BDI, fiind invitat în jurii naţionale şi internaţionale precum: Concursul Internațional de Interpretare muzicală George Georgescu (Tulcea), Concursul Național de Interpretare Instrumentală Orpheus (Târgu Jiu), Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală Ioan Goia (Iaşi), Festivalul Național Dinu Lipatti (Piteşti), Festivalul Cântecului Popular Românesc Maria Lătăreţu (Târgu Jiu) etc.

În anul 2015  îşi începe activitatea în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde deţine funcţia de inspector şcolar pentru minorităţi, apoi, din anul 2017, în cadrul aceleiaşi instituţii, preia prerogativele de inspector şcolar pentru învăţământul particular şi alternative educaţionale, funcţie pe care o deţine şi în prezent. De asemenea, în cadrul normei de inspector, deţine şi postul de profesor de clarinet la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu din Bucureşti, începând cu anul 2017. 

Scroll Up