concursioangoia@yahoo.com
Str. Cuza Vodă 29, Iasi-Romania / 700037

Dan Mihai Goia

…În viață, amintirile cele mai intense, mai pline de nostalgie sunt cele legate de copilărie, de adolescență, de tinerețe. Familia, părinții, locurile în care ai trăit și te-ai format, prietenii și amprentele artistice ale trecutului te marchează, te obsedează, te definesc. Copilăria și Familia mea înseamnă IAȘUL de altădată, cu rezonanțe calde în contemporaneitate, înseamnă formarea mea ca muzician sub atenta și severa îndrumare a tatălui meu, IOAN GOIA, omul care mi-a marcat decisiv ADN-ul, educația, ambiția de a fi, perseverența în tot ce se desfășoară într-o viață dedicată, în principal, MUZICII.

     Îi mulțumesc tatălui meu pentru darul nativ muzical, pentru modelul oferit prin viața sa, pentru hotărârea neobosită, ce îl caracteriza, în a realiza lucruri importante în existența noastră, atît de efemeră. Menirea pe pământ este să dăruim semenilor noștri gînduri și fapte de Bine, de Suflet, de Frumos, să medităm și să acționăm pozitiv în muncă, în viața nostră de zi cu zi, să fim generoși, sinceri și devotați ideilor propuse,  toate aceste lucruri le-am învățat și însușit de la tatăl meu, profesorul IOAN GOIA.

     Mulțumesc din Suflet organizatorilor ieșeni pentru faptul că, iată, ne aflăm la cea de-a VIII – a Ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală “IOAN GOIA”, și sper, să ne bucurăm și să sărbătorim împreună edițiile ce vor urma ani și ani de-a rîndul…

(Dan Mihai Goia)

Foto: Roza Zah. Dan Mihai Goia/Corul Academic Radio 75 de ani-Muzică românească/Sala „Mihail Jora”a Societatii Romane de Radiodifuziune/30.04.2015/

 

Dan Mihai GOIA

Președinte onorific

Născut la Cluj-Napoca, Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun. Membru al Corului Naţional de Cameră Madrigal (între anii 1971-1995), a susţinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu.

Între anii 1997 – 2009 Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe Te Deum Laudamus cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzică religioasă românească şi universală.

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrări corale şi camerale precum şi a suitei simfonice şi a baletului Alba ca Zăpada. În acelasi timp, s-a dedicat şi activităţii pedagogice fiind profesor de dirijat şi ansamblu coral la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti între anii 1990 -2003.

Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. Anul 2005 a însemnat şi realizarea primului compact – disc alături de Corul Academic Radio, intitulat Mare minune, acesta cuprinzând colinde româneşti.

În anul 2004 a obţinut Titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În anul 2009, Dan Mihai Goia a primit, pentru bogata sa activitate Premiul pentru interpretare dirijoral – corala al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunătoare realizare, şi anume, lansarea compact – discului cu Vecernii, opus 37 de Serghei Rahmaninov în care a colaborat cu soliştii Gabriela Popescu şi Călin Brătescu alături de Corul Academic Radio şi Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus.

Activitatea dirijorală şi muzicală a lui Dan Mihai Goia este consemnată şi în ediţia princeps 2002 a Enciclopediei WHO’S WHO? în România, în Lexiconul Muzicieni din România (vol. III – 2000) de Viorel Cozma şi a fost apreciată prin acordarea de numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: Diploma de Merit la Cursurile de perfecţionare şi interpretare în cântul coral, decernată de Fundatia CIEM – MOZART (Val di Non, Italia-1986); Medaliile jubiliare MADRIGAL XXX – Una vita per l’arte (1993); Pro Arte (1995); Premium Magnum – Premiul Criticii Muzicale – Fundaţia M. JORA (1993); Diploma de Madrigalist de Onoare și titlul de Madrigalist Ilustru conferite de Fundatia MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN (1999 si 2003); Ordinul Meritul Cultural – clasa a II-a – acordat de Preşedintele României (2003); Medalia comemorativă Papa Ioan Paul al II-lea – CITTŔ del VATICANO (2004); Crucea Patriarhală – conferită de Preafericitul Patriarh Teoctist (2004); Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni – conferit de Patriarhul Daniel (2015).

(Radio România Cultural, 15 Octombrie 2015)

Mai multe:
https://danmihaigoia.wordpress.com/
http://radiro.srr.ro/artisti/dan-mihai-goia/
http://www.ucmr.org.ro/listMembri.asp?CodP=2186&TipPag=
https://www.societateamuzicala.ro/elitele/dan-mihai-goia
http://concurs.festivalenescu.ro/ro/artist/dan-mihai-goia/

Scroll Up